Selfie-uri de odinioara

Pentru ca ne apropiem de momentul zero al sarbatoririi Anului Centenarului, intensific si eu demersurile de cunoastere aprofundata a propriei istorii cu o lucrare caracterizata de acea minunata si rarisima combinatie de pasiune si ochi critic.

Oamenii epocii fanariote de Tudor Dinu exploreaza epoca in chestiune, prin intermediul portretelor votive din manastirile din Tara Romaneasca (in principal) si Moldova, pe care le-a vizitat personal, motiv pentru care il admir si chiar invidiez pe autor.

Calitatea imaginilor astfel rezultate este excelenta si simpla lor parcurgere ar fi o experienta vizuala captivanta, insa textul este cel care transforma acest volum intr-una veritabil educativa si extrem de agreabila.

Fiecare capitol este dedicat unei clase socio-profesionale, incepand de la domnitori si ajungand la mosnenii cei oropsiti, iar descrierile si consideratiile estetice referitoare la imbracamintea personajelor sunt precedate de succinte prezentari ale contextului istoric in care au vietuit si trudit/lenevit respectivii.

In conextul referendumului care s-a desfasurat nu acum mult timp si a controversei iscate de implicarea Bisericii Ortodoxe, este interesant de evaluat, prin lectura acestei carti, cata influenta avea aceasta institutie religioasa acum doua sute de ani fata de prezent. Unii ar spune ca s-a diminuat, altii ca a ramas nestirbita. Fiecare dupa cum devine.

Numeroase alte paralele se pot face intre Oamenii epocii fanariote si cei contemporani. Narcisismul pare a fi ramas la locul lui; cum altfel am putea explica prezenta atator figuri laice pe peretii unor lacasuri de cult?

Si alte metehne s-au mentinut, dovada fiind inceputul capitolului despre vamesi:

Printre cele mai profitabile afaceri pe care le puteau face baietii destepti cu statul in secolul al XVIII-lea se numara cumpararea la cochi-vechi (licitatie) a strangerii vamilor.

Cand am dat si ultima fila a acestei carti reusite din toate punctele de vedere, tot la vorbele lui Adrian Cioroianu am ajuns:

Istoria este cea mai frumoasa poveste, iar, daca este si ilustrata, atunci e si mai si.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o sesiune pe un Instagram de odinioara.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.