Sezon de Oscar 2023 – Epilog

Sezonul 2023 al Oscarurilor se apropie de final și nu mă pot lipsi nici de această ocazie de a-mi exprima preferințele și părerile exact înainte ca plicurile să fie desfăcute, iar premiile anunțate (corect, să sperăm, nu ca în anul de pomină cu La La Land vs. Moonlight).

Cel mai bun regizor – tandemul Daniel Kwan-Daniel Scheinert s-a instalat cu tupeu în postura de favorit la această categorie, detronându-l pe însuși Steven Spielberg, care părea dominator spre finele anului trecut. Lumea merge înainte, nu se împiedică de titani, pare-se.

Cel mai bun actor în rol principal – Austin Butler și al său Elvis impetuos sunt în plină ofensivă, iar numele artistului poate atârna greu, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Rami Malek drept Freddie Mercury. Însă eu tot cred că Brendan Fraser și extraordinara sa revenire în prim-plan cu un rol de o îndrăzneală gargantuescă va avea câștig de cauză.

Cea mai bună actriță în rol principal- până de curând, Cate Blanchett părea că dirijează cursa asta, precum o face o imperial cu orchestrele din TAR, însă evoluțiile de ultimă oră o indică pe Michelle Yeoh, ceea ce ar fi cumva și în spiritul de corectitudine politică de care membrii Academiei nu sunt deloc străini. Oricare ar fi deznodământul, o să-l primesc cu dragă inimă, pentru că va fi meritoriu.

Cel mai bun actor într-un rol secundar – cu figura-i bononă, prestația excelentă și cu narațiunea întoarcerii în Cetatea Filmului după decenii, Ke Huy Quan e câștigătorul inimilor și al tuturor premiilor relevante de până la Oscaruri, așa că are statueta în buzunar.

Cea mai bună actriță în rol secundar – Angela Bassett din Black Panther: Wakanda Forever are un oarece avantaj, dar nu-i dau pace Jamie Lee Curtis și Kerry Condon.

Cel mai bun scenariu original – dacă tot o să ia Everything Everywhere All at Once o grămadă de premii relevante, ar putea avea delicatețea de a-l ceda pe acesta către Martin McDonagh, nu neapărat pentru The Banshees of Inisherin ca realizare singulară, ci pentru tot ce ne-a oferit în cariera-i remarcabilă de cineast și dramaturg.

Cel mai bun scenariu adaptat – cred și sper că o să câștige Women Talking aici, pentru că, dacă o s-o facă Im Westen nichts Neues, ar fi un pic insultător la adresa romanului lui Erich Maria Remarque, un monument de compasiune deloc exploatată de această nouă ecranizare.

Cel mai bun montaj – bătaia este între Everything Everywhere All at Once, cu aiuritele-i universuri paralele, și Top Gun – Maverick, cu înșurubările-i aeriene. Personal, aș prefera să câștige Elvis, ca să-i dăm un Oscar indirect și lui Baz Luhrmann, care ni l-a readus pe Rege la viață.

Cea mai bună imagine – votanții Academiei par a înclina spre fresca ororilor din Im Westen nichts Neues, dar eu, unul, aș prefera festinul vizual din Elvis.

Cel mai bun sunet – vâjâielile și învârtelile aeriene din Top Gun – Maverick par a fi în pole position, însă le suflă în ceafă scrâșnelile din Im Westen nichts Neues; mai pașnic fiind, tot spre Elvis m-aș îndrepta.

Cele mai bune efecte speciale – numai un naiv își poate imagina că Avatar – The Way of Water poate pierde trofeul.

Cea mai bună coloană sonoră – e suficient să mai ascult încă o dată (a suta oară, probabil) Voodoo Mama din Babylon, ca să-mi și dau seama cât îmi doresc să îl văd pe Justin Hurwitz câștigător aici, mai ales că principalul pericol vine dinspre Im Westen nichts Neues, care nici nu are o coloană sonoră propriu-zisă, ci mai mult o colecție de sunete care îi întregesc atmosfera apăsătoare.

Cele mai bun decoruri – Babylon pare a fi confiscat statueta, lucru firesc, de altfel, pentru că singură scena care deschide pelicula e monumentală prin amploarea mizanscenei.

Cele mai bune costume – în sfârșit o luptă care se dă între doi favoriți de-ai mei, Babylon și Elvis, așa că să câștige care-o fi.

Cel mai bun machiaj – perciunii lui Elvis vs. obezitatea morbidă a lui Brendan Fraser în The Whale; nu mă pricep, să decidă specialiștii.

Cel mai bun cântec – RRR cu Naatu Naatu a fermecat pe tot mapamondul, dar, dacă mă întrebați pe mine, melodia Dosti din același film e chiar mai tare.

Cel mai bun film de animație – Pinocchio al lui Guillermo del Toro e la ani lumină distanță de competitori, les jeux sont faits.

Cel mai bun documentar scurt – așa frumos e The Elephant Whisperers, că îmi doresc să pună trompa pe statuetă.

Cel mai bun film internațional – la cât de prezent e Im Westen nichts Neues în tot sezonul acesta de Oscar, e imposibil de conceput că va pierde premiul ăsta.

Cel mai bun film – dacă la începutul oficial al sezonului mai exista o fărâmă de competiție, ultimele pronosticuri indică într-o majoritate covârșitoare spre Everything Everywhere All at Once, care merită această supremă distincție pentru dovada faptului că pe lumea asta creativitatea încă mai poate bate bănetul.

Sezonul Oscarurilor din 2023 ia astfel sfârșit, așa că hai să ne umplem timpul cu filme bune până la acela din 2024.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.