Shakespeare 2016 – Richard III

shakespeare_2016_richard_III_4

Festivalul Shakespeare din 2016 a inceput grandios si s-a sfarsit pe masura. Piesa Richard III a Teatrului Schaubuhne din Berlin a incheiat acest minunat maraton dramaturgic intr-un mod violent in cel mai bun sens.

Reprezentatia a inceput exploziv si, inca de la inceput, printre actorii ce se miscau frenetic, am remarcat o silueta stramba: Richard, protagonistul, infamul diform, care unelteste, linguseste, omoara, face orice pentru a ajunge pe tron.

Fara sa le fac o nedreptate celor din distributia acestei piese, care au jucat excelent, de altfel, o sa spun ca anvergura care a egalat creatia niponilor n-a fost de natura materiala, ci s-a concentrat in daruirea si scranteala actorului principal, pe care o sa-l si numesc, un fel de amanunt pe care nu l-am mentionat de-a lungul acestei serii de articole, pentru a evita supra-incarcarea informationala. Acum, cand, la luni bune de la acest spectacol ma gandesc la grotescul delirant de amuzant al interpretarii, la lipsa de inhibitie (vezi poza) si la interactiunile cu publicul, unele pregatite in prealabil, altele de o spontaneitate uluitoare, nu pot sa nu aduc un omagiu acestui colos al actoriei totale, pe nume Lars Eidinger.

shakespeare_2016_richard_III_2

Regia a mizat pe o mizanscena simpla, dar cu unele gaselnite foarte eficiente in a potenta anumite efecte dramatice, cum ar fi microfonul la care Richard III isi amplifica gandurile duplicitare sau nisipul de pe scena, care a favorizat miscari de recuzita si a absorbit sangele unei crime prezentate cu o naturalete infioratoare si fascinanta.

shakespeare_2016_richard_III_3

Acest festival a inceput cu o multime de oameni pe scena si s-a sfarsit cu unul singur. Insa, zbaterea solitara a unui Richard III impovarat de crime a avut ceva glorios, demn de inchiderea unei perioade foarte fericite din viata mea.

Shakespeare de la Craiova, oare ne vom mai revedea?

shakespeare_2016_richard_III_1

Sursa imagini: Pagina de Facebook a Festivalului International Shakespeare 2016 (autor: Florin Chirea)

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.