A Real Game of Thrones

vecerniile-sicilieneNu m-a dat pe spate A Game of Thrones, fapt despre care povesteam acum ceva timp, iar un motiv a fost ca e o imbarligatura de acte vicioase fara nimic cathartic si, mai rau, fara perspectiva de a se finaliza cumva, vreodata. Daca vreau asa ceva, am istoria la dispozitie.

Prin complexitatea ei, cartea lui Stevem Runciman, Vecerniile siciliene poate sluji drept model oricui vrea sa se apuce sa astearna in scris o naratiune cu regi, tradari si orori. Evenimentul amintit de titlu este minor la scara universala, insa important pentru evolutia ulterioara a Siciliei si, daca ne luam dupa autor, chiar a intregii lumi mediteraneene medievale.

Foarte pe scurt, localnicii isi iau tara inapoi, ca sa folosim o expresie foarte tare pe care romanii au utilizat-o de curand fara sa aiba prea multa substanta, si dau de nu se vad cu stapanitorii straini, francezi, mai precis.

Isprava cu pricina reprezinta doar cateva zeci de pagini din cele cateva sute pe care le are cartea, asadar ce ne mai ofera Steven Runciman? O expunere foarte detaliata a tabloului politic medieval al unei zone mai ample decat cea a Siciliei, mergand de la Spania maura pana la Constantinopolul bizantin. Sunt multe personaje implicate in aceasta poveste, o sumedenie de imparati, duci, papi si prelati de toate rangurile, mostenitori legitimi si bastarzi, incat chiar si tabelul genealogic de la final, menit sa ajute cititorul, pare complicat.

In toata aceasta urzeala a tronurilor, impresionanta ramane de la un capat la altul capacitatea lui Runciman de a o stapani si de a o reda inteligibil si chiar atractiv. Fara sa exagereze stilistic (pana la urma e istoric de moda veche, nu unul senzationalist precum contemporanii nostri) autorul contureaza figurile si actiunile lor cu precizia unui pictor realist, introducand, pe ici, pe colo, cate o tusa expresionista.

Vorbele lui Adrian Cioroianu de la finalul emisiunii sale capata astfel si mai multa substanta:

Istoria este cea mai frumoasa poveste.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o tabla de sah cu un numar de pozitii egal cu 64 la puterea a treia.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.