După rebeliunea fâsâită a lui Prigojin din Rusia, lectura cărții Magul de la Kremlin îmi pare și mai ilustrativă decât impresia pe care mi-o produsese inițial.
Scriitorul francez de origine italo-elvețiană Giuliano da Empoli se aventurează pe un tărâm sinistru, dar în același timp fascinant pentru europeni și lumea întreagă – bolgiile puterii din jurul lui Putin și manifestarea lor dantescă.
Romanul este lăudat pentru modul cum autorul a demonstrat o profundă cunoaștere a subiectului.
Eu, unul, am văzut mai degrabă cum da Empoli a preluat tot ceea ce știm sau credem că știm despre Putin și evoluția sistemului pe care l-a impus și le-a organizat impecabil din punct de vedere narativ.
Mai precis, toate se dezvăluie prin vocea unui anume Sabanov, păpușar abscons al puterii și martor al transformării Rusiei de la capitalismul sălbatic al oligarhilor la autocrația înăbușitoare a prezentului.
Figura tartorului de la Kremlin este integrată acestei fresce, dar este convențională și îi lipsesc acele nuanțe pe care foarte subtil i le-a smuls Oliver Stone în seria de interviuri pe care i le-a luat acum mai mulți ani.
Per ansamblu, înțelegerea de către Giuliano da Empoli a rușilor are un aer mai degrabă intelectual franțuzesc și ușor naiv și nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva el însuși, ca noi toți, am căzut pradă unei înscenări colosale, care s-a năruit odată cu invazia Ucrainei, când întreg mapamondul a constatat cu stupoare că Rusia e aproape nevolnică, iar Putin deloc infailibil.
Magul de la Kremlin are, însă, o calitate incontestabilă.
Scriitura curge ca râurile de votcă pe care înalții membri ai administrației de la Moscova le îngurgitează în cantități din ce în ce mai mari, spre disperarea Țarului.
Te simți prins în alunecarea unei istorisiri construite ca și cum ți s-ar adresa personal, iar aceasta este o lecție importantă:
Când povestea e coerentă, nu mai contează dacă e adevărată sau nu.
P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o confecționare atât de reușită a realității, că înșiși cei stigmatizați de ea ar fi mândri.