Egipetul pentru copii mari şi mici

Despre Egiptul antic s-a scris atât de mult, încât orice volum nou apărut riscă fie să apară ca superfluu, fie să atenteze la ridicol, doar pentru a atrage atenţia.

Cu toate acestea, Larousse junior – Egiptul are ceva irezistibil, fără a cădea în niciuna dintre extremele de mai sus.

Ca format, acoperă civilizaţia (de la cronologie la aspecte ale vieţii de zi cu zi) care a înflorit pe cursul şi în Delta Nilului în acel mod cuprinzător care caracterizează publicaţiile care poartă distincţia de Larousse. Fără nicio lipsă de modestie, pot să afirm că, pasionat de istorie fiind, subiectul nu mi-e străin, dimpotrivă, însă, chiar şi aşa, tot am mai descoperit detalii care îmi erau necunoscute şi mi-am văzut unele lacune astupate.

Ce m-a încântat cel mai mult a fost prezentarea grafică. Pe lângă numeroase imagini de obiecte, peisaje şi monumente, ilustraţiile includ şi diverse desene de Jeremy Pemberton, realizate în stil caricatural, dar foarte adecvate tematicii pe care le însoţesc.

Unii ar critica, poate, această infantilizare, dar aş vrea să le reamintesc că istoria nu este obiect de cult, ci de interpretare sau reflecţie, iar dacă printr-o astfel de abordare îi apropiem pe cei mici de o latura a culturii atât de mult timp prăfuită şi neatractivă, e un câştig unanim.

Da, o să citiţi din nou acelaşi dicton:

Istoria este cea mai frumoasă poveste.

Iar când o spui copiilor, parcă e şi mai frumoasă.

P.S. Mulţumesc celor de la librăria online Libris pentru că mi-au oferit ocazia să retrăiesc fascinaţia copilăriei.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.