Filosofii in La minor

enciclopedie_steinVa invit sa cititi urmatorul titlu:

Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic. Mic tratat pentru intelectualii agasati.

N-ai cum sa-i rezisti, nu-i asa?

Eu, unul, n-am avut cum si am solicitat aceasta carte de la prietenii de la libraria online Libris, foarte curios fiind daca ma regasesc pe deplin in categoria socio-umana mai sus amintita.

Dupa ce am citit reflectiile reunite in volum ale lui Hannes Stein raspunsul ar fi: da si nu. Aceasta ambivalenta izvoraste din faptul ca autorul, neamt cu radacini evreiesti, abordeaza o asa multitudine de teme fundamentale pentru omenire, incat nu poti sa il aprobi in intregime, pentru ca niciodata n-ai gandit din perspectiva existentiala despre: barbatii cu pantaloni scurti, carnatul de curry, extrasul de cont, prezervativele cu diverse arome sau usile turnante.

Nu va lasati inselati de tematica profund mundana care reiese din enumerarea mea; orice i se poate reprosa lui Hannes Stein, dar nu si caracterul umoristico-inspirat al formularilor, care genereaza legaturi neuronale chiar si cand deplange utilizarea excesiva a fustelor mini de catre reprezentante ale sexului frumos prea putin indreptatite din punct de vedere fizic sa faca atare alegeri vestimentare.

Pomeneam de originea evreiasca a autorului, pentru ca aceasta este vizibila in tipul de umor pe care il degaja eseurile sale, in paralelele biblice de care face uz chiar si in cazul unor subiecte precum cele de mai sus, dar si in tematica unor pasaje, in care am simtit o combinatie interesanta: o partinire echilibrata si argumentata, care se opune tocmai acelora care fac pe disidentii lumii contemporane: anti-americanii, anti-globalistii, anti-ce-vreti-voi.

Daca ar fi sa aleg un articol dintre cele peste 100 ale cartii, cred ca ar fi cel despre Michael Moore. Hannes Stein n-are niciun fel de retinere in a-l prezenta pe cel pe care europenii l-au imbratisat cu mare entuziasm ca luptator pentru adevar drept un exponent tipic al societatii pe care se chinuie sa o infiereze.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un compendiu de filosofie a lucrurilor care ne inconjoara.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.