Istoria vazuta din partea cealalta

A te pune in pielea celuilalt, oricine ar fi, e un exercitiu greu, dar cu o rasplata imensa.

Acum cativa ani, aceasta dihomotie intre „ei” si „noi” a atins culmi ametitoare, odata cu atentatele asa-zisilor jihadisti, atacuri cumplite in urma carora a murit multi oameni, iar orase fanion al prosperitatii si sigurantei, precum Parisul, au ajuns sa fie privite cu teama.

Atunci, a propune lectura unei carti precum Destin deturnat. O istorie a lumii prin ochii Islamului de Tamim Ansary ar fi parut o impietate. Acum, ca lucrurile s-au mai linistit, va indemn sa traiti aceasta experienta, asa cum am facut-o si eu, pentru ca, si numai la nivel psihologic, este foarte utila.

Insa acest volum puncteaza masiv si la capitolul restructurare de perspective, ca sa nu mai zic de cel informativ.

Prea mult timp istoria ne-a fost prezentata ca emanand de la Europa. Chiar si fara sa imbratisez parerea autorului (afgan educat si stabilit in SUA), ca lumea musulmana a fost reperul civilizatiei pentru o buna parte a cronologiei universale, e neindoios ca au fost perioade cand continentul nostru a fost o vagauna, iar flacara stiintei si a umanitatii salasuia in alta parte a planetei.

Simpatica mi s-a parut alternanta senzatiei referitoare la atitudinea lui Tamim Ansary. In unele momente, s-a manifestat o luciditate tipic occidentala, care a analizat la rece cauzele declinului Orientului de acum doua sau trei secole, insa au fost altele, mai acide la adresa Occidentului din aceeasi perioada, foarte familiare daca privim limbajul contemporan care infiereaza globalizarea in prezent.

Nu ma pronunt daca are dreptate sau nu, nu numai pentru ca e nevoie de cunostinte mult mai vaste decat imi place mie sa cred ca detin, dar si pentru ca am convingerea ca istoria este un proces care nu-i neaparat cauza si efect tot timpul. Sa nu subestimam rolul hazardului, al norocului chior sau al ghinionului porcesc.

Oricum ar fi, Destin deturnat ramane o aventura intelectuala memorabila, traita prin ochii acelora care poate sunt diferiti de noi, dar nu atat de diferiti, incat sa nu ne putem intelege si trai in armonie.

P.S. Multumesc celor de libraria online Libris pentru o metempsihoza care indeamna la toleranta.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.