Lectură ca o ceremonie

Printre lecturile al căror număr sporit este unul dintre beneficiile acesti perioade de izolare se numără și una aparte – Maestrul de ceai de Yasushi Inoue.

Nu doar subiectul o distinge, ci și modul, obligat la început, asumat mai apoi, în care am citit-o.

Cartea este o investigație introspectivă a unui mister încă neelucidat din istoria Japoniei:

De ce stăpânul întregului arhipelag nipon, marele lord și războinic Toyotomi Hideyoshi, i-a ordonat maestrului de ceai Rikyū să comită sinuciderea rituală, deși era cel dintâi dintre discipolii și admiratorii săi?

Această anchetă cu ecouri interioare, desfășurată precum un Citizen Kane molcom, este condusă de către un alt elev al inegalabilului sensei, iar interacțiunile sale cu alte figuri marcante ale acestei arte sunt ca o piesă de teatru ermetic și fascinant.

Narațiunea abundă în nume și termeni din ceremonia ceaiului, ale căror explicații se găsesc la finalul volumului.

Fiind un mare admirator al culturii nipone și nevrând să parcurg romanul pe repede înainte, mi-am uzat disciplina la maxim și am apelat în mod constant la glosar, fiind expus și la frustrarea de a citi în mod repetat aceeași notă, deoarece multitudinea de expresii japoneze nu făcea o favoare memoriei mele de scurtă durată.

Efortul și-a vădit răsplata abia după jumătatea cărții. Nu numai că detalii din foarte complexa ceremonie a ceaiului mi-au devenit familiare, dar lectura astfel restricționată m-a transpus în însăși ideile chintesențiale ale acestei arte.

Am învățat să nu mă grăbesc.

Am deprins plăcerea contemplării lucrurilor simple.

Am întrezărit semnificația metafizică a unor gesturi foarte fizice.

Pe vremuri, m-aș fi îndemnat ardent să citiți Maestrul de ceai de Yasushi Inoue.

Acum nu fac decât să v-o recomand domol, iar după ce ultimul cuvânt al acestui articol va fi fost scris, voi păși pe balcon și voi admira frunzele copacilor, legându-se ușor în vânt și dezvăluindu-și verdeața în lumina blândă a apusului.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.