SF cu atingere de basm

Numele lui Vladimir Colin este și va rămâne de-a pururi legat în mintea mea de traducerea alături de Radu Maier a unui volum de Basme ale popoarelor Asiei, o carte care mi-a hrănit copilăria ca puține altele.

O raritate bibliofilă, căreia sper să îi văd vreodată copertele, deoarece am moștenit de la mama doar o parte a ei, restul pierzându-se în zeci de ani de lectură ardentă a mai multor generații.

Dar despre Vladimir Colin știam și că este unul dintre marii autori români de basme, precum și de literatură SF, iar asta mi-a întețit curiozitatea de a citi romanul Babel.

Exista și o doză de scepticism, deoarece puținele-mi experiențe cu producțiile scrise ale concetățenilor care s-au aventurat pe tărâmul ăsta nu au fost prea fericite.

Aici nu a mai fost, însă, pic de disconfort sau senzația că pierd vremea, ci, dimpotrivă, o provocare intelectuală interesantă din mai multe puncte de vedere.

Într-un illo tempore în care omenirea a populat astrele, un poet pământean, un asasin marțian și o telepată venusiană, fiecare cu povara unor traume trecute, călătoresc pe planeta cu nume de simbol al multilingvismului, spre a se confrunta cu un personaj atotputernic misterios, care le exploatează demonii interior cu sadism.

În contrapunctul acțiunii, mai mult un spectacol al minții decât al fizicului, avem scurte, dar eficace capitole, care, pastișând stilul unor mărturii oficiale, biografii sau istorii, aruncă în joc detalii care compun peisajul cosmic în care are loc această luptă pentru redescoperirea de sine.

Nu o să vă divulg prea multe, nu doar că n-ar fi etic, ci și pentru că nu ar fi ușor. Deși scurt, romanul lui Vladimir Colin este încurcat și pitoresc ca un arabesc și merită explorat de fiecare în parte.

Pe lângă plăcerea lecturii ca atare, nu mi-am putut refuza și pe aceea de a realiza comparații între scriitorul român și nume grele ale genului SF.

Ca stil de ansamblu, îl asemuiesc cel mai mult cu Roger Zelazny; pentru cufundarea în abisul conștiinței umane, nu e departe de Philip K. Dick; minunata incursiune în Babilonul antic nu e cu nimic mai prejos decât a lui Ted Chiang în prima nuvela din uimitorul volum Stories of Your Life and Others; nu în ultimul rând, personajul feminin înzestrat cu puteri telepatice e o alternativă la temutele Bene Gesserit ale lui Frank Herbert.

Dar au fost și momente când, prin dulceața neaoșă a cuvintelor alese, Vladimir Colin mi-a adus aminte că este român:

[…] Potop de fulgi cusuți cu funigei. Horbote fluide, flori de ger curgând ca ceara încălzită și încântarea se curmă neașteptat.

Ca expresie a confruntării între materie și spirit, între a accepta trecutul și a-l schimba, între aspirația către stele și întoarcerea către sine, Babel este făcut din materia primă a basmelor.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru că mi-au prilejuit o întâlnire cu acela care a adus sufletul Asiei în România.

1 Comments

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.