Unde-l găsim pe Socrate?

În zilele noastre, când ”Ce știu sigur e că nu știu nimic” pare a fi fost înlocuit cu ”Lasă că știu eu, am citit pe net”, Socrate pare cam greu de găsit.

Și, cu toate acestea, îl mai aflăm uneori, precum în această carte de Josef Toman și al Miroslava Tomanova.

Pe Toman-el îl știam drept autor de solide romane istorice, cum ar fi excelentul După noi, potopul, iar atingerea partenerei de condei și de viață se vede în nuanțarea figurilor feminine, precum Xantipa sau Aspasia.

Socrate nu a lăsat nimic scris, iar ce știm (sau credem că știm) despre el sunt mărturii ale altora.

Cuplul de scriitori ia această penurie de informații și o îmbogățește cu o poveste care îl urmărește pe dascălul într-ale deslușirii de sine din copilărie și până la fatidicul moment al ingerării de cucută. Niște artificii narative furnizează scurtături prin viața-i lungă și bogată în evenimente.

Dată fiind influența ulterioară a lui Socrate asupra gândirii europene, figura lui de aici mi se pare cuminte din punct de vedere al vivacității ideilor. Se simt uneori pasajele emblematice din Platon, dar și plăsmuiri de episoade sugestive, menite a-l umaniza și integra tabloului mai amplu al Atenei.

Aici strălucește, într-adevăr, scriitura celor doi, precum statuia criselefantină a zeiței adăpostite de Partenon. Ruinele glorioase ajunse până în prezent și descrierile aseptice din manualele de istorie se îmbibă cu imagini și sunete și mirosuri.

Atena prinde viață, iar astfel am avut revelația că nu Socrate i-a asigurat nemurirea, ci invers.

Dacă pe Socrate îl găsim mai greu (deși merită de-a pururi căutat, merită spus), Atena e pretutindeni.

În formă și în fond.

Iată un crâmpei al ei pe Calea Unirii din Craiova, o stradă care adăpostește atâtea comori arhitecturale, încât, după ani buni de peregrinat de-a lungul ei, tot mai am câte una de descoperit.

O viața necercetată nu merită trăită, spunea Socrate.

La fel și un polis, mai ales cel în care trăiești.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.