Being Private Ryan

Ce filme remarcabile despre Debarcarea din Normandia vă vin în minte pe loc?

Saving Private Ryan, desigur.

The Longest Day, bineînțeles.

Acest tandem merită, însă, întregit cu o producție britanică din 1975, mai puțin cunoscută, dar care, deși are aceeași destinație – plajele fatidice, unde mulți au murit pentru ca alții să fie liberi – o apucă pe o cu totul altă cărare.

Acest film se intitulează Overlord (numele operațiunii care a dus la D-Day) și se concentrează pe antrenamentul și, mai ales, pe trăirile unui recrut englez, cu puțin timp înainte de invazia coastei franceze.

Protagonistul (Brian Stirner) nu este doar britanic sadea, adică placid și cu un umor sec implacabil, dar este sfios, fatalist și filtrează toate etapele pregătirii cu un aer de premoniție funestă.

Aici intervine caracterul aparte al acestei pelicule. Regizorul Stuart Cooper a optat pentru o imagine alb-negru, pentru a integra cât mai lin secvențele onirice, dintre care multe sunt reale, surprinse atât de tabăra Aliaților, cât și a nemților, în perioada premergătoare și la scurt timp după deschiderea frontului normand.

Deoarece multe dintre acestea sunt binecunoscute, teama lăuntrică pe care o încearcă tânărul soldat devine elocventă și chiar transmisibilă privitorilor din toate timpurile.

Overlord nu se poate măsura cu Saving Private Ryan sau The Longest Day ca amploare sau calitate a realizării. Se văd mijloacele limitate de care au dispus realizatorii, cu tot sprijinul oferit de The Imperial War Museum.

Însă este indispensabil panoramei cinematografice a Debarcării din Normandia și chiar panopliei filmelor de gen, în general.

În război sunt implicați oameni, care nu sunt roboți, ci ființe din carne și oase, cu frici, dorințe și nedumeriri.

Nu e un joc pe calculator.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.