Am fost gurmand connaisseur si mi-a placut (2)

degustare1

Data de 18 februarie s-a incrustat cu senzatii nepieritoare in memoria mea senzoriala.

Am avut din nou privilegiul de a participa la o degustare de vinuri imperecheate cu branza, organizata de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar, delicatesele lichide si solide fiind oferite de data aceasta de Domeniile Vinju Mare si de Delaco, in spatiul oferit de Restaurantul Rex.

Despre cum mi-au fost rasfatate simturile o sa va spun mai pe larg imediat, insa ce vrea sa subliniez este ca, spre deosebire de data trecuta, cand m-am familiarizat cu multe aspecte generale ale artei oenologice, acum am gustat povesti felurite despre istoria vinului din partea locului, particularitati folclorice si, mai ales, anecdote din lumea degustatorilor, o breasla pe care ma incumet s-o numesc preafericita.

Vorbitori despre vin au fost Mirela Gheorghe de la Domeniile Vinju Mare si Nicolae Giugea, pe care multi il stim din politica, dar care si-a manifestat pasiunea pentru profesia de baza intr-un mod foarte simpatic: a intervenit de foarte multe ori cu nerabdarea unui adolescent care are o poveste strasnica de spus si, de fiecare data, chiar asa a si fost. A aflat ce este „cracana” (dati o Tamaioasa si va spun si voua) sau efectele devastatoare ale filoxerei si modul cum altoirea vitei de vie contribuie la combaterea acestui teribil daunator.

Responsabil cu branzeturile a fost acelasi erudit intr-ale gastronomiei Alin Sintimbrean, care nu si-a etalat doar vastele-i cunostinte, ci si arta improvizarii, catalizata de o eroare de ordin logistic.

Dintre combinatiile care s-au straduit sa ne seduca gusturile, cea careia i-am cedat fara putinta de a ma opune a fost Brie au Bleu si Tamaioasa Romaneasca.

degustare3

Brie au Bleu  este o branza cu mucegai albastru frantuzeasca, dar de inspiratie nemteasca (frumoasa ironie, n’est ce pas?), ce face parte parte din familia branzeturilor moderne, aparute dupa 1900. Nu are intensitatea si asprimea unei veritabile branze cu mucegai albastru, dar pastreaza gustul de ciuperci specific branzeturilor Brie.

Tamaioasa Romaneasca este un vin din 2013, medaliat cu argint la premiile de excelenta ale vinului romanesc din 2014, la care se adauga abstracta, dar foarte semnificativa distinctie oferita de mine pentru gustul minunat, pe care specialistii il asemuiesc cu trandafirii sau mai exoticele litchi.

Ce m-a incantat a fost cum cele doua componente si-au unit eforturile pentru a ma pisca de limba. Acesta a fost senzatia care m-a cucerit. O acupunctura delicata, care, desi a intrat in concurs devreme (a fost a doua combinatie), si-a pastrat pozitia de lider fara a fi amenintata de celelalte, remarcabile in felul lor.

Sa tot fie astfel de degustari, ca eu, unul, ma inscriu a priori!

degustare2

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.