Merge mintea la Baiatu’

Mica la stat, dar mare la sfat. Cam asa ar suna chintesenta impresiei mele despre cartea de literatura contemporana a lui Dinis Machado, intitulata Ce spune Molero.

Avem dupa cum urmeaza: doi functionari vag conturati, Austin si Mister DeLuxe, care dezbat raportul unui anume Molero despre viata si activitatea unei figuri enigmatice pe nume Baiatul.

Curat Citizen Kane, daca ma intrebati pe mine, mai ales ca marturiile si datele adunate de anchetatorul Molero sunt departe de a fi niste date seci. Dincolo de faptul ca la un moment dat nu mai stii cat e vorba despre opera, cat despre om, mai suntem si mitraliati cu un iures de personaje si pagini evocatoare, de consideratii filosofice despre te miri ce si enumerari generoase, incat, pastrand limitele comparatiei, am simtit ca autorul a vrut sa incerce romanul total, precum Augusto Roa Bastos in Eu, supremul.

Si nu-i putin lucru ca mi-a starnit o astfel de paralela, pentru ca paraguayanul nu face rabat la lungimea actului literar, pe cand portughezul isi impune o austeritate pe care o respecta fara efort.

Ca ansamblu, cartea conduce la o concluzie mai degraba trista: viata este o experienta personala inscrutabila, orice tentativa de a o privi din afara e condamnata la superficialitate, ba chiar la distorsiune.

Una dintre atractiile acestei editii a Ce spune Molero este faptul ca acele pasaje cenzurate in perioada comunista sunt marcate prin paranteze drepte. Ni se arunca astfel interesanta provocare de a observa ce ii deranja pe responsabilii cu forfecarea pe vremea lui Nea Nicu’, iar ce am constatat nu e neaparat negativ.

Cu exceptia eliminarii mentiunii directa a Romaniei, inlocuita cu relativ onesta expresie „undeva in Balcani”, restul pasajelor suprimate vizau detalii sexuale un pic deviante si uneori scabroase. Ce-i drept, orice atingere adusa textului este o intinare a dreptului autorului de a se exprima cum crede de cuviinta, insa chiar e condamnabil ca autoritatile voiau sa ii fereasca pe cetateni de un fel de pornografie, in conditiile in care supraexpunerea din prezent este infierata de cohorte intregi de psihologi?

Pana va hotarati asupra unui raspuns, dati-mi voie sa vi-l recomand pe acest Ce spune Molero. Nu va lasati inselati de statura sa pipernicita, e mai generos decat va imaginati.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o roman mic la stat, dar mare la sfat.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.