Puncte de plecare

Teorii ştiinţifice în 30 de secunde?

Pare o mostră de superficialitate tipică erei informaţiei parcurse prin derularea cu degetul pe un monitor, însă volumul coordonat de Paul Parsons evită cu foarte mult stil această dezonorantă etichetă.

Aşa cum îl arată şi titlul, cartea prezintă lapidar paradigme teoretice din domenii care merg înspre înaltul boltei înstelate, dar şi spre străfundurile organismului viu.

Această întindere axiologică este în sine un prilej de reflecţie: merită să alternăm explorările în ambele direcţii, pentru că astfel rămânem în acel echilibru atât de greu de găsit, dar atât de necesar, despre care vorbea Aristotel in Etica Nicomahică.

Fiecare dintre teoriile ştiinţifice prezentate beneficiază şi de o ilustraţie care m-a trimis cu gândul spre un Pop Art mai amuzant, fiecare având un tâlc care se dezvăluie şi mai pregnant, dacă lecturezi cu atenţie pagina alăturată, dar care are şi rolul invers, de a potenţa succintele învăţăminte din aceasta.

Încă un paseu spontan: arta şi umorul sunt la fel de indispensabile cunoaşterii, pe cât sunt unităţile de măsură şi instrumentele de o precizie infinitezimală.

Fiecare dintre mini-capitolele din Teorii ştiinţifice în 30 de secunde este precum scânteia adusă de Prometeu omenirii – merită şi are nevoie să fie întreţinută şi amplificată, pentru a modela structura realităţii.

O carte pe care o recomand părinţilor care au copii care dau de gustul cunoaşterii. Nu se ştie care pagină peste care alţii trec fără prea mult interes va stârni o vâlvătaie de Nobel.

P.S. Mulţumesc celor de la librăria online Libris pentru că m-au ajutat să-mi sporesc cultura generală, dar şi să-mi dau seama căt de limitată este.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.