Parpanghel al lui Ion Budai-Deleanu vine în Craiova.
Trebuie să fi aflat și el că în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, va avea loc, la Ramada Plaza evenimentul internațional și savuros numit Craiova – Capitală Gastronomică Est-Europeană.
Ospățul va începe sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 12:00, cu o prezentare a 11 preparate culinare din diverse țări, aduse în Bănie de bucătări de pe acele meleaguri și care vor fi găzduite după cum urmează:
Big Ben – Azerbaidjan
The Manor – Bulgaria
Iberico – Croația
Ellipse – Georgia
Dolce Vita – Grecia
Epoca – Macedonia de Nord
Nobel – Moldova
Olive – Polonia
Steso – Serbia
Artizan 35 – Turcia
Craft – Ungaria
Apoi publicul poate da năvală și e invitat să o facă.
Noi, oltenii, suntem oameni mândri, așa că nu vom pregeta a ne prezenta propriile delicatețuri, iar cei care o vor face vor fi elevi și profesori ai Liceului Alimentar din Craiova, inițiatori ai proiectului alături de Primăria Craiova.
Vor avea loc degustări și lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi și produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile și mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale.
Duminică, 1 Decembrie, de la orele 12:00 și până la orele 18:00 – de Ziua națională a României – pe lângă atmosfera festivă a acestei ocazii speciale din fiecare an și pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanții prezenți la eveniment, vor avea loc și lucrările conferințelor despre identitatea națională.
Acestea vor fi reunite sub titlul Gastronomia – cu bune, cu rele, în cadrul cărora practicieni din turism și producție alimentară vor conferenția împreună cu specialiști din alte domenii de relevanță, în context interdisciplinar, despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică o pot aduce României.
Și, dacă nu v-a copleșit deja apetitul, aflați și că vor avea loc diverse ateliere și degustări specializate, precum o prezentare a activităților Asociației Winelover România, un eveniment deja marcă înregistrată Brânzeturi cum se cuVin (al Asociației Bloggerilor Olteni, păstorită de neobositul Daniel Botea și din care am onoarea a face parte) sau o incursiune în povestea și aromele primei game de ulei de măsline românescu – Eliada, despre care v-am spus mai multe aici.
Vă mai îndoiți acum că vine Parpanghel în Bănie?