Sezon de Oscar 2023 – The Sea Beast

În sezonul acesta de Oscaruri, Netflix are Pinocchio, deci și-a arvunit deja statueta la film de animație, categorie pe care o domină, mai având o producție nominalizată – The Sea Beast.

O poveste despre lupi de mare care vânează monstruoase și gigantice lighioane subacvatice și care m-a cucerit încă de la primele acorduri ale coloanei sonore, pentru că mi-au adus aminte de muzica de neuitat din Treasure Island, adică de farmecul aventurilor copilăriei.

N-a durat mult până să constat că această creație realizată de Chris Williams preia cu o nonșalanță piraterească elemente narative și stilistice de la o sumedenie de alte reprezentante remarcabile ale genului, precum cea de mai sus, sau The Pirates of the Caribbean sau Moby Dick, ba chiar și dincolo de lumea oceanică, de la How to Train Your Dragon. Unde mai pui că un animăluț simpatic și cu rol în economia desfășurării acțiunii e leit creatura cu gura mare din Lilo & Stitch.

Însă execuția tehnică din The Sea Beast este atât de bună, încât treci toate acestea cu vederea. Tot ansamblul vieții și manevrelor de pe corăbii este redat cu grija pentru detalii și veridic a unui Herman Melville, secvențele încleștărilor cu dușmanii din adânc nu sunt cu nimic mai prejos decât cele mai dinamice scene din Avatar – The Way of Water, iar personajele sunt bine reliefate, vizual și auditiv, prin interpretări vocale fără cusur. Bineînțeles, senzația de deja vu e prezentă; de pildă, pot să jur că Jacob e leit Bob din The Incredibles.

Ideologic, The Sea Beast întrunește toate caracteristicile unei pelicule de secolul al XXI-lea. Însă și asta îi merge, pentru că, deși corectitudinea politică e de manual, evoluția emoțională a protagoniștilor curge lin și n-are nimic strident.

Până la urmă, chiar ar fi bine, dacă fiecare dintre noi ar reuși să se scuture de bagajul de idei preconcepute care i se livrează de mic.

Două ore petrecute în tihnă, cu umor, acțiune și mesaj motivațional. Cred că oricine își dorește asta la un moment dat.

Când vă apucă un astfel de dor de relaxare, aveți The Sea Beast la dispoziție.

The Batman

Top Gun: Maverick

Elvis

The Fabelmans

Avatar – The Way of Water

Pinocchio

Glass Onion – A Knives Out Mystery

Babylon

Close

The Banshees of Inisherin

Everything Everywhere All at Once

Im Westen nichts Neues

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.