Sezon de Oscar 2023 – The Martha Mitchell Effect

Al doilea dintre cele două documentare scurte pe care Netflixul le propune la această ediție a Oscarurilor este unul deosebit, nu neapărat prin valoarea istorisirii, ci mai degrabă ca perfectă ilustrare a conceputului psihologic pe care posteritatea l-a înregistrat.

The Martha Mitchell Effect o urmărește pe doamna eponimă, soția Procurorului General din administrația lui Richard Nixon, foarte vizibilă și vocală, într-o epocă în care consoartele înalților demnitari erau decorative în cel mai bun caz.

Ca persoană publică cu mare priză la public, Martha Mitchell i-a pus deseori probleme lui Nixon, toate culminând cu declarațiile ei în plin scandal Watergate, pe care l-a ațâțat sau readus în prim-planul opiniei publice, exact când ciracii șefului de la Casa Albă se dădeau de ceasul morții să îl facă uitat.

Iar pentru asta, nu s-au dat în lături a o discredita și readuce la tăcere prin metode care au ajuns până la a o sechestra temporar și droga.

Documentarul realizat de Anne Alvergue și Debra McClutchy încearcă să apese cam prea mult pe ideea că doamna Mitchell a fost hotărâtoare în deznodământul Afacerii Watergate, însă funcționează excelent ca explicația a fenomenului redat în titlu.

Mai precis, este vorba despre situațiile când un profesionist din domeniul medical (psiholog sau psihiatru) cataloghează afirmațiile și percepțiile unui pacient drept distorsionate și maladive, rezultatul fiind un diagnostic greșit și un tratament așijderea. Iar timpul ajunge să îi dea dreptate celui așa-zis nebun.

Cum spunea un specialist în domeniu:

Paranoicii chiar au dușmani uneori.

Până ca evenimentele să ia turnura dramatică pe care o știm, Martha Michell, așa cum apare în documentar, este o gură spartă cu apucături narcisiste gigibecaliene, o figură publică pe care m-aș feri s-o urmăresc și care m-ar face să schimb canalul de cum ar apărea pe ecran.

Așa că e lesne de imaginat că mulți dintre contemporanii ei n-au luat-o în serios, așa cum nu îmi venea nici mie, deși știam că ar trebui.

O Cassandra modernă, mai puțin gravă în profeții și mai enervantă în manifestări.

Și, totuși, nu doar că a spus adevărul, dar și-a sacrificat ce avea mai de preț – căsnicia – pentru asta.

O lecție pentru posteritate.

Dreptatea e ascunsă uneori sub straturi kilometrice de limbuție agasantă.

The Batman

Top Gun: Maverick

Elvis

The Fabelmans

Avatar – The Way of Water

Pinocchio

Glass Onion – A Knives Out Mystery

Babylon

Close

The Banshees of Inisherin

Everything Everywhere All at Once

Im Westen nichts Neues

The Sea Beast

Aftersun

The Elephant Whisperers

Blonde

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.