Shakespeare in filme

Festivalul Shakespeare imi staruie in minte, reverberatiile placerii pe care am experimentat-o in diverse feluri pe parcursul sau sunt la fel de vii, asa ca am gasit o noua cale de a-mi aminti de piesele pe care le-am vazut, trecand in revista ecranizarile acestora.

Ma voi referi strict la reprezentatiile la care am asistat si la filmele pe care le-am vizionat sau despre care stiu mai mult decat simplul titlu, deci nu vorbim de exhaustivitate, ci de o marunta contributie la un domeniu mai vast decat poate un simplu blogger sa cuprinda.

shakespeare_filme2

Mult zgomot pentru nimic – stiu versiunea lui Kenneth Branagh, Much Ado about Nothing, in care regizorul joaca si rolul lui Benedeck, replica fiindu-i data de o spirituala Emma Thompson in rolul Beatricei; restul distributiei, desi surprinzatoare un pic, e de asemenea de calitate, cu Denzel Washington in rolul printului Don Pedro si Keanu Reeves in cel al fratelui celui rau si uneltitor.

Cum va place – acelasi Kenneth Branagh are o ecranizare – As You Like It – pe care am prezentat-o mai demult, indrazneata si bizara pe alocuri, dar pitoresca prin cadrul natural si prin varietatea actorilor, in frunte cu Bryce Dallas Howard in rolul Rosalindei si a lui Kevin Kline in rolul lui Jacques.

Richard III – aici stiu doua alternative: versiunea regizata de Laurence Olivier, Richard III, care interpreteaza si rolul ambitiosului infirm care isi faureste drumul spre tron prin minciuni, manipulare si crime, un film clasic in decoruri si captivant prin intensitatea prestatiilor actoricesti (Laurence Olivier a fost nominalizat la Oscar pentru rol principal); o versiune realizata intr-o cheie mai moderna, Richard III, cu actiunea plasata intr-o Anglie interbelica fascista si cu un Ian McKellen formidabil in rolul principal. Interesant este si experimentul cinematografic al lui Al Pacino – Looking for Richard – care exploateaza piesa, dar introduce si reflectii asupra receptarii lui Shakespeare in lumea moderna.

Comedia erorilor – nu stiu nicio ecranizare a acestei piese, poate ma ajutati voi.

Visul unei nopti de vara – exista mai multe ecranizari, printre una clasica (A Midsummer Night’s Dream) din 1935, pe care mi-am propus s-o vad in viitorul apropiat; singura versiune cinematografica despre care pot afirma ca mi-a trecut prin fata ochilor este A Midsummer Night’s Dream din 1999, care, fara sa ma fi dat pe spate, este remarcabila prin distributia in care si cel mai marunt rol este jucat de catre un actor de calibru.

shakespeare_filme3

Iulius Caesar – este intotdeauna o placere sa amintesc despre ecranizarea din 1955 a lui Joseph Mankiewicz – Julius Caesar – despre care am scris mai demult si in care bogatia decorurilor se impleteste cu interpretarile magnifice ale lui Marlon Brando si James Mason, secondati de o distributie care este aproape echivalenta cu epoca de aur a Hollywood-ului. Versiunea din 1970 – Julius Caesar – nu se ridica la inaltimea primei, dar este o alternativa interesanta, cu o distributie avandu-l in frunte pe Charlton Heston.

Miranda – nu mi-e cunoscuta decat ecranizarea cea recenta din 2010 – The Tempest – care nu m-a impresionat, desi am apreciat gaselnita de a distribui o femeie, pe superba Helen Mirren, in rolul principal.

Hamlet – exista nenumarate ecranizari, dar doua isi disputa intaietatea: cea gotica, apasatoare – Hamlet – a lui Laurence Olivier, in rolul vietii sale, si cea mai inovativa – Hamlet – a lui Kenneth Branagh, in care mizanscena joaca un rol la fel de important precum actorii. Daca aveti ocazia, nu ratati si o versiune filmata – Hamlet – a unui spectacol de pe Broadway, cu Richard Burton in rol principal.

shakespeare_filme1

 

 

 

2 Comments

  1. Fie si numai datorita numelor grele care se aliniaza in distributie, zic ca nu putem lasa deoparte Hamlet din 1990, cel cu Mel Gibson in rol principal. E prima ecranizare care imi vine minte atunci cand ma gandesc la aceasta piesa.

    Reply
  2. Multumesc pentru completare, de astfel de interventii din partea cititorilor este nevoie, pentru a acoperi un domeniu si asa vast.

    Reply

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.