Un joc fericit al sorții mi-a scos în cale site-ul RecycleLivre.com, care dincolo de misiunea nobilă și generoasă de a prelungi viața unor cărți care s-ar prăfui pe cine știe ce rafturi și de a salva copacii sacrificați pentru hârtie, oferă volume de o calitate excepțională, la prețuri atât de bune, încât chiar și livrarea în România pare a fi rentabilă.
Cu largul concurs al surorii mele, am intrat în posesia câtorva dintre ele, pe care vi le prezint, nu pentru a face vreo concurență anticariatelor neaoșe, ci pentru a le readuce aminte compatrioților mei despre sora noastră de gintă latină și superba ei limbă, care merită să revină la locul de cinste pe care i-l acordam odinioară.
La Mer – un album de fotografii dedicate mării, realizate de Philip Plisson. Chiar dacă aria geografică pe care autorul imaginilor o acoperă vizează în principal coastele franceze și britanice, dragostea sa pentru universul maritim conferă fiecărei creații o valoare universală. Comoara vizuală este brăzdată periodic de eseuri care explică sau conferă noi dimensiuni liricii artistului. O alegere inspirată a fost de a nu prezenta titlurile fotografiilor decât la final. Astfel, fiecare dintre noi va pune în ele ce simte față de mare: admirație, neliniște, înălțare. Iar acestea sunt doar câteva din multele mele trăiri la vederea tablourilor surprinse de Philip Plisson.
***
Découvertes : Les Derniers Trésors De L’archéologie – recunosc, aici trișez, puțin, deoarece volumul coordonat de Brian M. Fagan a apărut inițial în limba engleză. Dar a fost o plăcere suplimentară să parcurg în franceză aventurile unor descoperiri arheologice uimitoare. Deoarece această lucrare a apărut acum vreo zece ani, unele dintre ele sunt cunoscute, ba chiar au fost știri de senzație la vremea lor, cum ar fi enigmaticii pigmei preistorici din insula Flores. Detaliile excavațiilor și interpretarea rezultatelor rămân la fel de fascinante, ajutate de niște ilustrații de o calitate excepțională. L’histoire este într-adevăr cea mai frumoasă poveste.
***
365 Jours Pour Réfléchir À Notre Terre – un proiect titanic, desăvârșit dus la îndeplinire de o echipă condusă de reputatul fotograf și regizor Yann Arthus-Bertrand, același care ne-a oferit și Human. Ideea este simplă, dar strălucită – pentru fiecare zi a anului ni se prezintă o fotografie aeriană a unui loc de pe Pământ, variind de la peisaje naturale la antropice. Fiecare imagine este însoțită de un text, care depășește, însă, sfera explicativului, atingând și diverse chestiuni de protecția mediului sau dezvoltarea durabilă, precum și pericolele de tot felul care pândesc această minunată planetă care ne este gazdă. Așa am aflat, de pildă, ca multiubita mea Petra este atacată subtil, dar implacabil de anumite infiltrații la baza rocilor în care sunt săpate spectaculoasele-i monumente. Aș avea să-i adresez lui Yann Arthus-Betrand același mic reproș ca la Human, adică faptul că imaginile nu au o distribuire chiar echitabilă, iar anumite țări nu figurează deloc, în timp ce altele sunt prezente în mod repetat. Dar acest neajuns se estompează rapid în fața senzației atât de puternic și de precis exprimate în American Beauty:
Sometimes there’s so much beauty in the world I feel like I can’t take it, like my heart’s going to cave in.
Non-ficţiuni pe care le-am citit
Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (33)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (34)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (35)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (36)
Non-ficțiuni pe care le-am citit – Ediție de pandemie
Non-ficțiuni pe care le-am citit (38)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (39)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (40)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (41)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (42)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (43)